Skip to main content

Posts

Showing posts from May 23, 2010

Tetova News

Një marrëveshje me talebanët?

Prej 30 vjetësh Afganistani projekton një hije të gjatë dhe të errët mbi ngjarjet e të gjithë botës, por ky 30-vjeçar ka qenë gjithashtu i shënuar nga episode vendimtare që mund të ndryshonin kursin e historisë botërore
Prej 30 vjetësh Afganistani projekton një hije të gjatë dhe të errët mbi ngjarjet e të gjithë botës, por ky 30-vjeçar ka qenë gjithashtu i shënuar nga episode vendimtare që mund të kishin qenë fidanishte paqeje dhe deri të ndryshonin kursin e historisë botërore. Një prej episodeve të tilla ndodhi në shkurt të 1989, atëherë kur trupat e fundit sovjetike ishin duke lënë Afganistanin. Ministri i Jashtëm i atëhershëm i Bashkimit Sovjetik, Edvard Shevarnadze, shkoi në Islamabad dhe ishte hera e parë që një eksponent i lartë sovjetik vizitonte Pakistanin. Bëhej fjalë për një mision in extremis për të bindur kreun e qeverisë, zonjën Benazir Bhutto, pse jo dhe ushtrinë dhe Inter-Service Intelligence (ISI), që të binin dakord lidhur me një ndarje të përkohshme të pushtetit midis…

Një histori e fshehtë e së keqes

Pse askush nuk kujdeset për arkivat e palexuara sovjetike? Pavarësisht se Mikhail Gorbaçovi është i nderuar në Perëndim, arkivat e papërkthyera sugjerojnë një figurë shumë më të errët
Dy njerëzit që mbajnë çelësat e Kremlinit në Londër Në vetëdijen kolektive të botës, fjala "nazist" është sinonim me të keqen. Kuptohet gjerësisht se ideologjia naziste - nacionalizimi, antisemitizmi, shteti etnik autarkik, parimi i Fyhrerit - çoi drejtpërsëdrejti në krematorët e Auschëitz. Por nuk është e kuptuar po aq mirë se, komunizmi çoi në mënyrë të pandalshme, kudo në botë ku u zbatua, në uri, torturë dhe kampe pune të detyruar. As nuk pranohet gjerësisht se komunizmi qe përgjegjës për vdekjet e rreth 150 milionë qenieve njerëzore gjatë shekullit të Njëzet. Bota mbetet në mënyrë të pashpjegueshme indiferente dhe jokureshtare rreth idelogjisë më vdekjeprurëse në histori. Si dëshmi e kësaj indiference, kini parasysh arkivat e palexuara sovjetike. Pavel Stroilov, një i mërguar rus në Londër, k…

Zbulime: Pajisje antike të teknologjisë së lartë

Zbulimet e disa objekteve të çuditshme që nuk duhet të kishin ekzistuar tregojnë se thellë në antikitet, raca njerëzore ka qenë shumë herë më e avancuar nga ç'mund të guxojmë të imagjinojmë
Zbulimet e disa objekteve të çuditshme që nuk duhet të kishin ekzistuar kanë vendosur prej kohësh një pikëpyetje të madhe rreth njohurive tona për botën. Veçanërisht tronditëse është evidenca që tregon se thellë në antikitet, raca njerëzore ka qenë shumë herë më e avancuar nga ç'mund të guxojmë të imagjinojmë. E pakta që bëjnë këto zbulime është që na inkurajojnë të bëjmë pyetje më të thella në lidhje me të shkuarën e botës dhe vetëm me anë të studimeve dhe kërkimeve të pareshtura, njerëzimi ka arritur të lexojë faqet e harruara të historisë së planetit Tokë. Zbulimet kanë qenë tronditëse! Asnjë cep i botës nuk ka shpëtuar pa qenë dëshmitar i ndonjë enigme të çuditshme apo të fenomeneve të pamundura për t'u shpjeguar. Katalogu i këtyre zbulimeve mahnitëse është tejmase shokues. Lente anti…

"Mbreti i Shkrepseve", merrte kredi nga Amerika për tia dhënë Europës

Vdekja e Kreugerit dhe shkatërrimi përfundimtar i grupit sipërmarrës të tij ishin ngjarjet që zotëronin kryeartikujt e shtypit botëror të asaj kohe. Të thënat ishin nga "gazeta më e madhe e botës" (Time Magazine)
Të Shtunën, më 12 Mars 1932, Andre Kostolany ecte në rrugën e njohur të Parisit Champs-Elysées. Francezët ishin grumbulluar për të marrë pjesë në lamtumirën e presidentit të shtetit Aristide Briand, që kishte vdekur. Kostolany, që dikur kishte qenë më shumë një njeri praktik se sentimental, shfrytëzoi rastin që të ndalej me dillerat e tij të bursës të ndodhur në Champs-Elysées, pasi ai në atë kohë të shtunave bënte veprime në bursë, edhe pse e kishte dy orë larg. Kostolany ishte i habitur, se si tregtia ecte aq ngadalë. Vetëm në një vlerë ndodhte të kishte xhiro jashtëzakonisht të larta, në atë të aksioneve të fabrikave të shkrepëseve të famshme suedeze: "Kreuger & Super Aksionet" - Ivar Kreuger (1880-1932). Por çfarë ishte dhe më e habitshme, ishte se m…

Të krijosh jetën, a nuk është puna e Zotit?

Jeta është shumë më tepër se thjesht shuma e atomeve, është në mënyrë të paevitueshme e lidhur me frymën hyjnore. Për njerëzimin mund të jetë shok, fakti që shkencëtarët duan të krijojnë jetë artificiale
Krijimi i jetës është puna e Zotit. Thellë në psiqikën njerëzore, pavarësisht shpjegimit reacional fizik dhe kimik, ekziston një sens që thotë se biologjia është diçka më shumë. Është shumë më tepër se thjesht shuma e atomeve që lëvizin dhe bashkëveprojnë me njëri-tjetrin, është në mënyrë të paevitueshme e lidhur me frymën hyjnore, me esencën e jetës. Për njerëzimin mund të jetë shok fakti që shkencëtarët duan të krijojnë jetë artificiale. Nëse do të uleshe në një tavolinë për të krijuar një jetë njerëzore nga zero, me shumë mundësi nuk do të merrje J. Craig Venter si model. Nuk do të zgjidhje ta vendosje krijesën tende në rrezik për t'u prekur nga Alzajmeri, pasi Venter është i predispozuar të rrezikohet nga ai. Me siguri do të pëlqeje të zgjidhje sytë e tij të shndrritshëm bojëqie…

Tetova News